Vanlige spørsmål

Hvorfor skriver du for ungdom? Kommer du alltid til å gjøre det?

Jeg prøver nok å skrive de bøkene jeg selv følte manglet da jeg var i den alderen. Fordi utvalget var skralt, og kanskje også fordi det var hundretusen voksenbøker i bokhyllene hjemme (og jeg i tillegg var i overkant veslevoksen; enebarn), begynte jeg å lese voksenlitteratur altfor tidlig. Det var bare dumt, jeg ble verken klokere eller mer beroliget. Helst ville jeg finne bøker som kunne fortelle meg at jeg ikke var alene om å ha det så tenåringsunderlig som jeg hadde det. Det vil si gode ungdomsbøker.

Om jeg alltid kommer til å skrive ungdomsbøker? Jeg vil nok i hvert fall alltid vende tilbake til den. Gjerne prøve litt annet også innimellom.

Sier som i Flåklypa: Time will show.

Hvor lang tid tar det å skrive en bok?

Selve skriveprossessen tar alltid kortere tid enn det å tenke frem historien. Med Trylleslag tror jeg egentlig jeg gikk og ruget på historien i nesten tre år, men å skrive den tok kanskje et halvt år. Som vanlig regner jeg med at jeg bruker et lite år på å skrive en bok, inkludert ventepausene når manuset er inne hos redaktøren.

Hvordan skriver du?

Jeg pleier å lete meg frem til fortellingen i flere omganger. Det første utkastet jeg sender inn til forlaget er alltid veldig skisseaktig. Så får jeg tilbakemelding og jobber videre ut ifra denne. Neste utkast er litt mer sånn som boken skal bli, og sånn går det gjerne et par omganger til. Jeg pleier å lande på fire utkast, men det siste er ganske fort gjort. Den største jobben foregår nok i andre og tredje utkast.

Blir du ofte lei av historien du skriver?

Ja, dessverre og selvfølgelig. Mest handler det om tvil. Er dette en bra historie, da? Kanskje jeg er helt på jordet. Sånne tanker. Da er det bra å klappe igjen lokket på mac-en og gå seg en tur.

Hva inspirerer deg?

Samtaler og mennesker generelt – gjerne på offentlige transportmidler! Da tror jeg at jeg skjønner alt om de som sitter rundt meg. Det er kjempespennende. Filmer inspirerer meg stort også, og bøker. Kunst, hvis den klarer å snakke med meg. Musikk. Minner. Følelser. Og så de gamle dagbøkene mine.

Hvordan er det å se teksten din som ferdig bok?

Surrealistisk og fantastisk og selvfølgelig. Etter et visst antall bøker regner jeg tross alt med at det skal skje. Den første gangen var det for øvrig ganske så magisk og uvirkelig.

Leser du boken din etter at den er kommet på trykk?

Nei, ikke hele. Jeg leter etter stykker jeg kan bruke når jeg skal lese fra den. Jeg har spurt andre forfattere om dette. De fleste leser ikke bøkene sine fra perm til perm, men jeg kjenner en som gjør det.

Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

Forskjellig. Hvis jeg kan velge, har jeg fire-fem timer helt i fred der jeg kan skrive uforstyrret. Det er umulig å skape noe særlig utover det, hodet er ganske mørt etter en sånn dag. Jeg jobber hjemme, men har hatt kontor ute før. Begge deler funker. En arbeidsdag kan for øvrig også være å gå en lang tur, se en film, ta bussen, gå på museum, lese en bok, skrive alt som faller meg inn i en av mine mange notatbøker…

Hva får du betalt for å skrive en bok?

Akkurat nå får jeg betalt rundt 110 000 for en ungdomsbok. Dette har med prisen på boken og opplag (hvor mange eks som trykkes) å gjøre. Jeg får betalt i royalty, og ordner skatten selv. Ting jeg kan tjene ekstra på: Forfatterbesøk, utenlandssalg, ekstra opplag, filmatisering el. Jeg kan også være heldig og få forfatterstipend (en engangssum eller fordelt som et arbeidsstipend med månedlige utbetalinger i ett år eller mer). Mange forfattere er dessuten drevne oversettere. Og enda flere har hel- eller deltidsjobber. Selv er jeg for eksempel filmskribent på frilansbasis.

Hva ville du vært hvis du ikke var forfatter?

Enda mer filmskribent enn jeg er. Kanskje jeg kunne jobbet i en av de store avisene eller hatt mitt eget filmprogram på tv, tenk så gøy! Jeg er også veldig svak for fotografi, men må innrømme at jeg ikke er teknisk nok interessert. Vil bare fange øyeblikkene. Og til slutt: I et helt annet tøft liv, ville jeg selvfølgelig vært funkbassist.

Leser du ungdomsbøker selv?

Absolutt. Det fins så mye bra. Jeg leser mest norsk og svensk ungdomslitteratur.

Er du i slekt med Annette Münch?

Nei, for Annette har tøddler (fantastisk ord, egentlig) over sin u og jeg har ingen. Vi har rett og slett forskjellige navn. Men jeg liker henne og det hun skriver. Ja, og så har vi vokst opp i Bærum, begge to (jeg ca. ti år før henne).

Hvordan var du som ungdom?

Rar og forsiktig. Uheldig fordi jeg var ung på åttitallet og så ut som en sopp på hodet (jeg fikk krøller da jeg var 13 og fant ikke ut av det), pære i kroppen (føltes det som, i hvert fall) og hadde gigantiske briller i såkalt skimrende perlemor. Og ellers var jeg som alle andre: Totalt i villrede over hvordan jeg skulle oppføre meg overfor meg selv og andre. Og så elsket jeg å skrive.